Växla valuta - Hur får man bästa växlingskursen?

Växla valuta – så blir det billigast

Innan en resa vill man ofta växla till sig lite kontanter i landets valuta. Vanligt är att man besöker sin bank eller ett växlingskontor. Alternativet är att ta ut pengar i en bankomat när man kommer fram till det andra landet. Vad är egentligen billigast? Generellt kan man säga att det oftast blir billigast att ta ut pengar på plats i besökslandet, men skillnaderna är ofta ganska små. Växlingskontoren och bankerna hemma i Sverige tar ut en avgift för att täcka sina utgifter som kommer i samband med transport och hantering av kontanter. De avgifterna göms i växlingskursen som därmed ofta blir något sämre än den egentliga valutakursen – tillika den kurs som gäller vid kontantuttag i utlandet. Vi rekommenderar att du kollar upp aktuella valutakurser med hjälp av en valutakonverterare innan du växlar valuta på plats.

Växlingsavgifter med kontantuttag

Utanför EU-länderna är det dock många banker som lägger till en avgift på uttag utomlands. Vanligtvis ligger den på mellan 30 och 40 kronor, oavsett hur mycket pengar man tar ut. Den avgiften kan bli ett ganska stort påslag vid små uttag och det kan därför löna sig att ta ut större summor vid färre tillfällen om man befinner sig utanför Eurozonen. ICA-banken har dock, som en av få banker, slopat sin uttagsavgift i utlandet och med vissa undantag är det avgiftsfritt att ta ut pengar över hela världen. Tillkommer det en uttagsavgift är så är det på grund av att den lokala banken har tillämpat extra uttagsavgifter.  

Bästa växlingskursen får man så gott som alltid med att göra kontantuttag med kreditkort från landets lokala bankomater

Växlingsavgifter på växlingskontor

Det som kan vara bra att tänka på är att växlingskontor ibland kan ha dolda avgifter som man inte är medveten om. De kan visa en växlingskurs för en valuta som ser vettig ut, men sedan får man ut mycket mindre pengar än man tänkt sig. Det är därför klokt att innan man genomför en växling fråga hur mycket man kommer få ut med alla avgifter täckta. När växlingen är genomförd kan det nämligen vara svårt att ångra sig utan att betala avgifterna. Ofta är det dyrare att växla in svenska kronor än andra valutor, som exempelvis amerikanska dollar. Det beror på att kronan inte är en attraktiv valuta på andra marknader. Den är svår att sälja vidare eftersom Sverige är ett relativt litet land.