Vad kan man göra för att få en bättre pension?

Om man redan ser fram emot slutet av sin karriär så vet man på ett ungefär vad man kommer att få i pension. Den som inte har haft något privat pensionssparande har för det mesta en ganska liten pension att se fram emot.

Pensionärerna i Sverige blir alltfler och det finns helt klart problem med hur man ska finansiera deras välmående då statens intäkter inte ökar proportionerligt. Vill man ha mer att leva för efter pensionen så gäller det att tänka till en bra bit innan den är ett faktum…

Börjar man pensionsspara i tid så behöver man bara lägga undan en liten procent av lönen varje månad på sparkontot och det kommer definitivt att göra en enorm skillnad då man kommit fram till pensionsåldern.

Långsiktigt pensionssparande i fonder eller på sparkonton med fördelaktig ränta ger en bra utdelning och en trygg ekonomi för framtiden!

Jobba mer eller längre

 

Ett sätt är förstås att jobba mer för att lägga undan mer pengar. Nu är det dock så att åldern tar ut sin rätt. Det är ju inte för inte som pensionsåldern ligger mellan 60 och 70 då de flesta upplever ett behov av att ta det lite lugnare.

Har man ett stressigt yrke inom vården och barnomsorgen så finns det kanske inte så mycket att göra åt saken. Den som klarar av ett extrajobb kan på så vis lägga undan lite mer och börjar man spara i ung ålder så kan detta faktiskt vara riktigt givande.

Långsiktigt pensionssparande är det bästa alternativet om man vill höja pensionen och ha en bra ekonomi som pensionär.

 

Unika avtal med avgångsvederlag

 

Det händer också att kommuner är villiga att göra upp om tidig pension och bra avgångsvederlag. Det här händer inte varje dag, och det beror lite på vilken bransch man befinner sig i. Det är främst olika typer av chefspositioner  och politiker som har möjlighet till att få den här typen av vederlag.

Den som jobbar inom den offentliga sektorn kan ta reda på om det finns några speciella avtal att dra nytta av. Ta kontakt med en rådgivare som kan navigera regler och villkor för att se om det går att förbättra pensionen på detta vis.

Flytta utomlands

 

Inser man att pensionen kommer att vara vad den är så kan man tänka på hur man kan leva billigare när man väl har blivit pensionär genom att minska på sina utgifter. Ett sätt är att flytta utomlands.

Pensionen tar man med sig och numera så kommer man enkelt åt sina pengar via internetbank. Om man kan bo billigare i Spanien, Thailand eller i annat land så räcker den svenska pensionen till mer och man ökar sin livskvalitet.

Barn och barnbarn kan ju alltid komma på besök till soligare breddgrader så för den sakens skull behöver man inte stanna i Sverige.