Är det riskfritt att handla på kredit?

Är det farligt att handla på kredit?

 

Den som vill ha en ny TV, soffa eller annan pryl som kostar lite mer kanske inte har råd med detta då det kan röra sig om åtskilliga tusen. Det här har försäljare löst genom att ge kunder möjligheten att handla på kredit.

Kreditköp går ut på att man förbinder sig till att betala kostnaden för produkten under en längre tidsperiod. Istället för att få en klumpsumma som man betalar för att sedan äga varan så betalar man varje månad en mindre summa tills det hela är betalt.

Det här är ju praktiskt, men är det riskfritt? Nej, handel på kredit är inte utan risker och man ska verkligen vara medveten om vad det innebär innan man skriver under på den här typen av kontrakt.

12 månader räntefritt!

 

Då butiker säljer varor på kredit, det vill säga via avbetalningar, så lockar de ofta med att köpet är utan ränta. Man betalar alltså enbart produktens kostnad i delbetalningar. Nu ska man vara medveten om att det oftast tillkommer en uppläggningsavgift som gör att man ändå betalar lite mer för den här typen av köp.

Butiken kommer alltså att tjäna lite mer på försäljningen, och i och med att fler vågar köpa då det innebär en mindre summa per månad så tjänar de på att låta betalningen ta längre tid trots att detta är utan ränta.

Köp idag betala imorgon

 

Tanken om att köpa idag och betala imorgon lockar många, men det finns en stor risk med denna filosofi. Den som inte är försiktig med sina utlägg riskerar nämligen att dra på sig alltför stora kostnader.

Om man handlar en massa varor på kredit så kan ju varje enskilt köp verka billigt och bra, men tillsammans så blir det till en stor summa pengar som man ska klara av varje månad. Till sist så kan det handla om en så stor utgift att man inte längre klarar av sina räkningar.

Kreditupplysningar

 

Kom även ihåg faran med kreditupplysningar. När du vill köpa en vara på kredit så görs en kreditupplysning om dig och i de flesta fall så registreras denna med UC. Om du sedan vill ta ett bolån så kan du få nej baserat på att man ser alla de kreditupplysningar som gjorts om dig.

Detta tolkas nämligen som att du har ekonomiska problem i och med att du uppenbarligen hela tiden ber om kredit, det vill säga lån, varpå kreditupplysningar görs om dig.